Kommer man med flyg till Frankrike och Paris hamnar man på flygplatsen Charles de Gaulle norr om eller på Orly, söder om Paris. Flyger man charter landar man troligen på Beauvais.

Väl inne i den ”Vita staden” ser man att det är något speciellt med Paris. Mestadels vita eller ljusa husfasader har gett namnet. Staden påminner inte om någon annan. Och man förstår att den kallas så när man tagit sig upp de tre etagen i Eiffeltornet, Paris främsta kännemärke, som byggdes till världsutställningen i Paris 1889, då hundraårsminnet av franska revolutionen firades. Eiffeltornet är sammansatt av cirka 2,5 miljoner nitar och väger cirka 10 000 ton varav 7 300 ton består av smidesjärn. Till toppen kan man, om man inte vill åka hiss, gå upp för den 1 665 trappsteg långa trappan. Sista biten upp till toppen av tornet (320 m) färdas man i en hiss mellan fyra järnbalkar, öppet åt alla håll. Det kan kännas lite läskigt. Parisarna vårdar ömt sitt världsberömda torn som egentligen skulle rivas efter utställningen och använder 7 ton färg för att måla järnkonstruktionen varje år.

Paris vy

Utsikten är betagande. I nordväst ser man Sacré-Cœur uppe på en kulle. Kyrkan är värd ett besök med sin kupol och gångar under jord som är spännande att vandra igenom. Inte sällan framförs musik i kyrkan. Paris har för övrigt milslånga nätverk av katakomber. I området där Sacré-Cœur ligger (arrondissement 12, Montmartre) finns massor av små hotell som är betydligt billigare än de på Rive Gauche eller närmare centrum. I närheten ligger också Museé Salvador Dali där man finner en stor del av konstnärens verk. I sammanhanget kan nämnas att den största samlingen av konstnären Picassos verk finns i Paris. Och på tal om konst, köa gärna för en runda i Museé Auguste Rodin (alltid kö dit)! Mycket erotisk konst, samlat i vissa rum så man kan gå snabbt förbi utan att bli generad. Museet, som består av byggnaden Hôtel Biron samt dess trädgård, innehåller mer än 6 600 skulpturer av konstnären, bland dem Tänkaren och Kyssen. Bolognerskogen (Bois de Boulogne) ligger i utkanten av staden men är värt ett besök om man är i närheten. Paris har ett antal järnvägsstationer med ändhållplatser i centrum och järnvägarna slingrar sig som spindelnät ut i resten av landet. I trakten kring Gare de Lyon ligger många restauranger med fisk och skaldjur som specialitet.

Notre Dame

I hjärtat av Paris, på en ö i Seine, stadsön, ligger Notre Dame, den vackra kyrkan där Victor Hugo´s Ringaren höll till. Väldigt vacker interiör men utsmyckningarna på fasader och torn är märkliga och fantasifulla. Man kan gå upp i ett av tornen och komma närmare många av de skrämmande skulpturerna och njuta av utsikten. Snett emot, på andra sidan Seine, kan man skymta Tour dÁrgent, en guldkrog i dubbel bemärkelse. På väg från Notre Dame till den angränsande ön Il St Louis, kan man studera mängder av porträtt och landskap förfärdigade av konstnärer ofta iklädda sjal och slokhatt. Il St Louis har en alldeles speciell miljö, bevarad i sitt ursprung sedan flera sekel tillbaka. Ön är inte mer än några kvarter stor. Där ligger butikerna för sig: charkuteriet, ostbutiken, brödbutiken, vinhandeln och fiskhandlaren varvat med caféer och små butiker. Det finns många små hotell som, om man vill boka, så får man göra det minst ett år i förväg. Den godaste glassen i Paris är italiensk och finns i slutet av en lång kö. Från Place de la Concorde går paradgatan Champs Élysée mot Triumfbågen, kantad av stora modehus, restauranger och shower med sång och dans. De mest kända spektaklen är La Lido eller Folies Bergére. I en park, halvvägs upp mot Triumfbågen handlas det med frimärken, böcker, telefonkort och mynt i ett hundratal torgstånd, ett eldorado för samlare.

15:e arrondissementet

På vänstra stranden av Seine, Rive Gauche, i stadsdelen Montparnasse i 15:e arrondissementet ligger Montparnassetornet, en 210 meter hög skyskrapa. Det byggdes 1969-72 och är med 59 våningar den högsta skyskrapan i Frankrike. Med en supersnabb hiss kommer man upp till restaurangen i översta våningen på nolltid. Härifrån får man en bra överblick av staden med 2,5 miljoner invånare i staden och närmare 11 miljoner med förorterna. De största varuhusen Printemps och Galeries Lafayette är roliga att besöka även om man inte har för avsikt att shoppa. Det finns flera stora varuhus i samma område i centrala Paris och i närheten finns Centre George Pompidou med sin unika arkitektur och kulturaktiviteter. När man ändå är i detta område kan man gå igenom Les Halles, saluhallarna som erbjuder allt i färskvaror.

I närheten av Lovren, världens största museum med sin minimala målning MonaLisa av Leonardo da Vinci och den stympade statyn av Venus, leder bron Pont Neuf över till stadsön som nämnts tidigare.

Père-Lachaise

I Paris finns flera väldigt stora kyrkogårdar. En av de vackraste är Père-Lachaise i östra delen av staden. Enorma monument står vid gravarna. Många berömdheter ligger begravda här: Chopin, Jim Morrison, Maria Callas och Oscar Wilde är några av dom. En svensk dansare, Jean Börlin, samtida med Isadora Duncan vilar här. Några av gravarna har alltid färska blommer vid sina minneplatser. Kyrkogården är så stor och så vacker att man vill vistas där i flera timmar – men man är förmodligen, i motsats till vad innevånarna kan, nöjd med att komma därifrån.

Vad kan man inte finna att äta i Paris? Förmodligen ingenting. Men det handlar sällan om mängd utan om kvalitet var man än går för att äta. Flotta restaurangen eller lilla fem-bordsrestaurangen med rutiga dukar på någon bakgata. Alltid väl tillagad mat, alltid med en fransk touch som är svår att beskriva. Äter man inte så mycket kött kan man ändå uppleva en himmelsk njutning av en fransk entrecote med fransk bearnaise och fransk pommes frites! Det hörs ju på namnen. Ja – det finns McDonalds också.

April in Paris!

Javisst – men det spelar egentligen ingen roll när man är där- om det bara inte är snöoväder som inträffar med femtio års mellanrum. Det finns fortfarande elaka rykten om att fransmän ogärna använder andra språk än sitt eget. Faktum är att det har hänt saker. Fransmän talar ofta och gärna engelska! Hur det är med tyskan kan vi lämna därhän. Visst är det mycket turister överallt. Det bekräftar bara hur attraktivt Paris är som resmål och fransmännen har beslutat sig för att dela med sig. Euro är den valuta som gäller. Priserna på vad man funderar över att lägga pengar på varierar med var man är i Paris. Går man på Folies Bergére kostar det bra mycket mer än vad det kostar på Moulin Rouge i Pigalle. Och på en bakgata i Pigalle på ett ställe med en burdus inkastare kostar det ännu mindre. I studentkvarteren i Quarter Latin på Rive Gauche är priserna studentanpassade. Barerna kring Gare du Nord har väl någon form av genomsnittspriser.

Problemet med att ha varit i Paris är att man bara vill åka dit igen!