Barcelona är huvudstaden i Katalonien och Spaniens näst största stad efter Madrid. Antal invånare i själva staden är drygt 1,6 miljoner men med förstäderna hyser Barcelona hela 3 miljoner och är en av världens mest tätbefolkade städer. Här bor mer än 16 000 invånare per kvadratmeter. Staden är också ett av världens mest besökta resmål och bara de senaste 5 åren har antalet besökare nästan fördubblats och hit kommer ca 7,1 miljoner turister på besök varje år.
Barcelona ligger på Spaniens nordöstra kust som är generöst dränkt i kyssar av solen och förföriskt smekt av Medelhavets ljumma vågor. Barcelona placerar sig på listan över världens 10 främsta resmål av National Geographic. Det som lockar så många besökare är den oslagbara mixen av storstadspuls och shopping, barer och restauranger, ett sjudande nattliv kombinerat med fantastisk och unik arkitektur, stadens store son arkitekten Antoni Gaudí har satt en omisskännlig prägel på staden och kulturen är överlag i högsta grad levande här med bl.a. Picassomuseet och musikfestivaler. Och som krona på verket kantas staden av en kuststräcka med stränder. Den stora ökningen av turismen har också dragit med sig några baksidor i form av att det kan vara stökigare och mer högljutt på gatorna på kvällarna vilket kan vara bra att vara medveten om. Priserna har också skjutit i höjden och Barcelona hamnar på plats 31 över världens dyraste städer att vistas i. Räkna med att priserna där är ungefär som här hemma. Valutan i Spanien är euro.

Klimat

Barcelona har medelhavsklimat vilket innebär varma, torra somrar och milda vintrar. På vintern är medeltemperaturen ca 14-17 grader på dagarna och på nätterna mellan 6 och 10. Under sommaren är temperaturen 25-30 grader på dagarna och mellan 17-21 på nätterna. Det regnar främst under höst och vår och framförallt på hösten kan det ibland komma mycket kraftiga skyfall som vara några timmar.

Strandliv och bad

Utmed Barcelonas kust finns 4,5 kilometer stränder. Den strand som ligger närmast centrum är Sant Sebastià, det är den äldsta stranden som var den första som erbjöd bad för stadens rika. 
Den största stranden är Barceloneta som tillsammans med Sant Sebastià är den äldsta och mest traditionella stranden. Stranden är över 1 kilometer lång och är ett populärt utflyktsmål både bland turister och ortsbefolkning. Den ligger lättillgänglig för att ta sig till med kollektivtrafik då både tunnelbana och bussar stannar i närheten.
Förutom dessa finns ytterligare 5 stränder i Barcelona.

La Sagrada Família

Detta fantastiska byggnadsverk anses vara en av de viktigaste symbolerna för Barcelona. Det är en sagolikt vacker katedral med tinnar och torn och fantasifulla utsmyckningar som bidragit till att Antoni Gaudí blivit känd över hela världen. Han tog över det redan påbörjade byggandet av katedralen år 1883 och jobbade med den fram till sin död 1926. Katedralen är ännu idag inte färdigställd utan arbetet pågår fortfarande men beräknas kunna vara färdigt 2026, hundra år efter Gaudís död. Han är för övrigt begravd i kyrkan. Det finns så oändligt mycket att upptäcka och utforska i katedralen att man rekommenderar att starta besöket redan på morgonen.
Casa Batlló och Casa Batlló är ett annat av Gaudís mästerverk som 2005 klassades som världsarv. Det är ett 6 våningar högt hus med en fascinerande fasad som lockar besökare dygnet runt. Byggnaden innehåller bostäder och har alldeles nyligen öppnats upp för allmänheten. Herr Batlló som beställt huset åt sin familj blev så förtjust över resultatet att han rekommenderade Gaudís till familjen Milá och det resulterade i huset Casa Milá eller La Pedrera som ligger tre kvarter bort.

Casa Milá/La Perdera

Casa Milá är ett böljande 8 våningshus som även det klassats som världsarv. Det här var det sista projektet som Gaudí gjorde mellan 1906 till 1910, sedan ägnade han sig på heltid åt La Sagrada Família. Huset är byggt av stål och har blivit slitet och nött under åren men har nu renoverats och öppnats upp för allmänheten. I huset finns den fasta utställningen Espai Gaudí som skildrar Gaudís verk. Det finns även tillfälliga utställningar som är gratis att se. På nedersta våningen finns en bar där man kan ta en drink eller handla souvenirer.

Parc Güell

Parc Güell är ytterligare ett av Gaudís verk som präglar Barcelona och klassat som världsarv. En enorm park som liksom alla andra av Gaudís skapelser saknar motstycke.
Gaudí dog vid 73 års ålder då han blev påkörd av en spårvagn. Han hade helt dragit sig tillbaka från offentligheten och var så illa klädd att en taxichaufför trodde att han var en luffare och vägrade köra honom till sjukhus. Hans kropp hittades senare på ett sjukhus för fattiga. Halva Barcelona tog farväl av Gaudí vid begravningen och han vilar nu i sitt största mästerverk, La Sagrada Família.
.

Museu Picasso

Picassomusset består av hela fem byggnader i klassisk gotisk katalansk stil och är i sig lika sevärda som utställningen. Om du letar efter Picassos mest kända verk är risken att du blir besviken eftersom de flesta hänger i Paris, men här finns 3 500 verk som är utställda i kronologisk ordning och du kan följa de olika perioderna i denna magiska konstnärs liv. Räkna med att köa om du är här under högsäsong.

La Rambla

La Rambla är nog jämte La Sagrada Família en av Barcelonas mest kända och omtalade platser. Denna intensiva shoppinggata är ett myller av det mesta, allt från exklusiva modebutiker till blomsterförsäljare och levande statyer på gatan och saluhallen La Boqueria som är ett stort dragplåster. Tyvärr hyser gatan också en mängd ficktjuvar som man bör se upp med. Kanske inte den billigaste gatan att handla på i Barcelona – men den utan tvekan mest kända och färgstarka.

Mat

Här finns närmast oändliga möjligheter till matupplevelser. Om man går nedför La Rambla österut mot havet kommer man till hamnen där man hittar ett stort utbud av fiskerestauranger.

Guide Michelin upplevelser

Barcelona hade hela 18 restauranger med stjärna i Guide Michelin 2013. Den legendariska El Buli blev utnämnd till världens bästa restaurang 2006, 2007, 2008 och 2009. 2011 stängde restaurangen ner och det är ännu oklart om, när och hur den kommer att öppna igen.

Tapas

Det myllrar av tapasbarer i Barcelona, du hittar en i princip i varje gathörn. I övrigt är hela världens kök representerat bland de otaliga restaurangerna i staden.
Man är stolt över sitt ursprung och värnar om matkulturen och det katalanska köket och erbjuder kurser där man får lära sig laga äkta katalansk mat med guidning av kockar. Det finns också vingårdar som erbjuder vinprovning och matlagning som är väl värda att besöka.

Camp Nou – FC Barcelonas hemmaplan

FC Barcelona – Barca – är stadens stolthet och vår egen stolthet Zlatan spelade en säsong i laget. FC Barcelonas museum är ett av Barcelonas och Kataloniens mest välbesökta museum med mer än 1 160 000 besökare varje år är. Camp Nou är lagets hemmaarena som rymmer 100 000 besökare och här kan man få en rundtur genom omklädningsrummen, spelargången, pressrummet, spelarbåset för att till sist landa i Barcelonamuseet där man kan beundra klubbens alla troféer som vunnits genom åren.

Barcelona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *